Praktisk informasjon

10. mai, 2018

Roma vrimler av hoteller.
Rundt Terministasjonen, jernbanestasjonen, finnes de fleste billighotellene. Disse kan være enkle men er helt ok hvis man ønsker å bo litt rimelig. Ikke alle har døgnbetjent resepsjon, men det serveres som regel en kontinetal frokost. Fordelen ved å velge et hotell her er at du kan ta toget fra flyplassen direkte til Termini og gå til hotellet. Ulempen er at du befinner deg ganske høyt i Roma og fra det historiske sentrum blir det relativ lang oppoverbakke hjem. I Roma går man til fots, og på slutten av dagen kan denne bakken fortone seg lang.

Alternativ er å velge et hotell nede i via Nazionale. Litt dyrere, femdeles innen gangavstand fra Termini, og litt kortere hjem fra severdighetene nede ved Tiberen.

Skal man bo med de korteste avstandene er området rundt Pantheon et godt valg. Her når man det meste innenfor en halv times gange. Her må man regne med å betale en god del mer, og de fleste må bruke drosje til hotellet fra jernbane.

OBS: Kanskje viktigst av alt; sjekk tidligere gjesters opplevelser. De fleste hoteller er rene og veldrevet, men Roma er en by med mye støy. Enkelte hoteller ligger slik at det kan være mye trafikkstøy, og enda verre dersom det ligger et diskotek vegg i vegg eller ganske nære. Da kan natteopplevelsen bli tung å bære.

Jeg har med vilje ikke nevnt hoteller med navn. Unntak er hotellet hvor vi bor på guidede turer. TEMPLE VIEW ved Largo Torre Argentina.

Betingelser for de ulike hoteller endrer seg med sesong og belegg. Det enkleste er å bestille gjennom; booking.com eller Hotels.com
Velg gjerne med muligheter for gratis avbestilling. Da kan du være tidlig ute med bestilling uten å risikere noe. 

God reise.  Skulle du ønske flere detaljer eller hotell anbefalingeer så ta gjerne kontakt på:  post@lyrika.no

 

24. sep, 2017

Å komme seg fra Roma til Ostia Antica.

Mange som besøker Roma ønsker å reise til Ostia Antica, Romas havneby i antikken. Denne best bevarte utgravde byen framstår nesten slik den var i republikken og keisertida. Den gir et flott bilde på hvordan de gamle romere bodde, hvordan handelsaktiviteten blomstret og hvordan de hadde organisert sine boliger, sine offentlige bad, arenaer og handelsentrum. En stor opplevelse.
En flott by ved havet. Dengang var havet betydelig nærmere enn nå. Tiberen har i tusenårenes løp lagt igjen slam og jordmasser ved utløpet slik at i vår tid er middelhavet ca. 3 km lenger ut.

Men å komme til ostia Antica er ikke så lett å få finne ut av uten videre.

Her kommer en reiserute som jeg anser for den enkleste.
Fra Termini, ta Metroen blå linje, undergrunnsbanen, mot endestasjon Laurentina. Gå av på stasjon PIRAMIDE,  4. stasjon etter Termini. Deretter gå til venstre og opp en etasje fra perrongen. Der står toget klart til avgang til Ostia. Biletten gjelder for begge transporter.

Togene går ca.hver 20.minutt, og hele reisen tar ca. 1 time og 20 minutter. Avhengig av korrespondering. God tur.

OBS: Det er selvfølgelig mulig å ta metroen fra hvilken som helst stasjon som går mot LAURENTINA. 

13. mai, 2017
Hvordan ta seg til Sentrum

De fleste som reiser til Roma, ankommer med fly. Fra Fiumicino eller Leonardo Da Vinci internasjonale flyplass som den offisielt heter, er det tre måter å ta seg til sentrum på. Det enkleste, men dyreste er Taxi. De står rett på utsiden og er klar til å ta deg imot. Prisen er normalt 38 €  (2015) Turen tar ca. 30 - 40 minutter, avhengig av køforhold.
Tog er det nest dyreste og koster 14 €. Det er imidlertid et lite stykke å gå for å komme til stasjonen. Følg skilter. Toget bruker ca. 40 min. Det går også tog til stasjonen i Trastevere.
Det rimeligste er å ta bussen fra 4 €  per person (COTRAL, ATAC 5 €)  Gå til høyre på utsiden og du finner bussene skrå-plassert på rekke og rad. Bussturen tar ca. 55 minutter også avhengig av kø.

Buss og tog stopper på jernbanestasjonen TERMINI, men drosje kjører selvsagt til ditt hotell eller der du ønsker.
 
Har du hotell i nærheten av Termini så kan du normalt gå dit. Det er svært mange hoteller rundt stasjonen. Er du avhengig av drosje så står de stilt opp på framsiden av Termini på den store plassen som heter Piazza Cinque Cento. Der er forøvrig hovedbusstasjonen også. Så dette er et offentlig trafikk knutepunkt i Roma. 

Termini er Europas nest største stasjon og har daglige avganger til de fleste større byer i Europa. Med 33 plattformer og over 150 millioner passasjerer pr. år er Termini tett opp til Paris`s Gare du Nord. Termini er også navet for undergrunnslinje A og B innenfor Roma og som nevnt knutepunktet for busstrafikken. Trikk er nesten fraværende i Roma, men det finnes en linje som går fra nærheten av Piazza Venezia og inn i Trastevere.
 
Historie
Det var Pave Pius IX som åpnet den første foreløpige stasjonen i 1863. Det betyr at når Ibsen ankom Roma så var det nettopp på den samme stasjonen som vi bruker i dag. Riktignok har den blitt større og endret, men plasseringen er den samme. Allerede i 1868 ble den en permanent stasjon samtidig med samlingen av Italia. Arkitekten Salvatore Bianchi får vel det meste av æren og stasjonens formelle navn er; Stazione Centrale delle Ferrovie Romane. Det er vel da bare å ønske velkommen. Benvenuto a Roma.