13. mai, 2017

Reisetips Nr. 1 Fra Fiumicino til Termini.

Hvordan ta seg til Sentrum

De fleste som reiser til Roma, ankommer med fly. Fra Fiumicino eller Leonardo Da Vinci internasjonale flyplass som den offisielt heter, er det tre måter å ta seg til sentrum på. Det enkleste, men dyreste er Taxi. De står rett på utsiden og er klar til å ta deg imot. Prisen er normalt 38 €  (2015) Turen tar ca. 30 - 40 minutter, avhengig av køforhold.
Tog er det nest dyreste og koster 14 €. Det er imidlertid et lite stykke å gå for å komme til stasjonen. Følg skilter. Toget bruker ca. 40 min. Det går også tog til stasjonen i Trastevere.
Det rimeligste er å ta bussen fra 4 €  per person (COTRAL, ATAC 5 €)  Gå til høyre på utsiden og du finner bussene skrå-plassert på rekke og rad. Bussturen tar ca. 55 minutter også avhengig av kø.

Buss og tog stopper på jernbanestasjonen TERMINI, men drosje kjører selvsagt til ditt hotell eller der du ønsker.
 
Har du hotell i nærheten av Termini så kan du normalt gå dit. Det er svært mange hoteller rundt stasjonen. Er du avhengig av drosje så står de stilt opp på framsiden av Termini på den store plassen som heter Piazza Cinque Cento. Der er forøvrig hovedbusstasjonen også. Så dette er et offentlig trafikk knutepunkt i Roma. 

Termini er Europas nest største stasjon og har daglige avganger til de fleste større byer i Europa. Med 33 plattformer og over 150 millioner passasjerer pr. år er Termini tett opp til Paris`s Gare du Nord. Termini er også navet for undergrunnslinje A og B innenfor Roma og som nevnt knutepunktet for busstrafikken. Trikk er nesten fraværende i Roma, men det finnes en linje som går fra nærheten av Piazza Venezia og inn i Trastevere.
 
Historie
Det var Pave Pius IX som åpnet den første foreløpige stasjonen i 1863. Det betyr at når Ibsen ankom Roma så var det nettopp på den samme stasjonen som vi bruker i dag. Riktignok har den blitt større og endret, men plasseringen er den samme. Allerede i 1868 ble den en permanent stasjon samtidig med samlingen av Italia. Arkitekten Salvatore Bianchi får vel det meste av æren og stasjonens formelle navn er; Stazione Centrale delle Ferrovie Romane. Det er vel da bare å ønske velkommen. Benvenuto a Roma.